Stavljanje i skidanje kontaktnih leća lakše je nego što mislite. Možda će vam trebati malo vremena da se naviknete, ali ubrzo ćete to raditi automatski. Namjena je ovih uputa da posluže kao nadopuna onome što vam je pokazao zdravstveni radnik. Uvijek se pridržavajte uputa koje ste dobili od svog zdravstvenog radnika.

KAKO STAVITI KONTAKTNE LEĆE

Pogledajte ovaj videozapis s kratkim uputama o tome kako staviti kontaktne leće.

KAKO STAVITI KONTAKTNE LEĆE U ČETIRI JEDNOSTAVNA KORAKA

Prije nego što počnete

Operite ruke sapunom (po mogućnosti bezmirisnim, antibakterijskim tekućim sapunom), a zatim ih isperite vodom i obrišite ručnikom koji ne otpušta vlakna. Preporučuje se stavljati kontaktne leće uvijek stavljate istim redoslijedom, npr. najprije u desno oko. Na taj način nećete pomiješati leće.

Provjerite je li leća okrenuta naopako

Da biste to učinili, samo stavite leću na vršak prsta i držite je prema svjetlu. Ako su rubovi okrenuti prema van, znači da je okrenuta naopako. Ako izgleda kao zdjelica glatkih rubova, spremna je za stavljanje. Većina kontaktnih leća ACUVUE® ima i 123 indikator za lakše utvrđivanje je li leća okrenuta naopako. Ako su brojke pravilno okrenute, onda je i leća.

DRŽITE OKO OTVORENIM

Slobodnom rukom nježno pridržite gornju vjeđu da ne biste treptali. Držeći leću na vršku jednog prsta, ostalim prstima te ruke povucite donju vjeđu prema dolje.

STAVLJANJE LEĆE

Mirno držite ruku i, dok stavljate leću u oko, gledajte prema gore, a zatim polako otpustite vjeđu i  na trenutak zatvorite  oko da bi namjestili leću. Ponovite postupak na drugom oku.

VAŽNO: Kontaktne leće i spremnik za leće nikad nemojte ispirati vodom iz slavine. 

Imate li pitanja o stavljanju kontaktnih leća? Pročitajte česta pitanja u daljnjem tekstu  za dodatne informacije o tome kako biste trebali osjećati leću u oku

KAKO SKINUTI KONTAKTNE LEĆE

Pogledajte ovaj videozapis s kratkim uputama o tome kako skinuti kontaktne leće..

KAKO SKINUTI KONTAKTNE LEĆE U ČETIRI JEDNOSTAVNA KORAKA

PAZITE DA VAM RUKE BUDU ČISTE I SUHE

Počnite s desnim okom za spriječavanje miješanja kontaktnih leća. Pogledajte prema gore i srednjim prstom pažljivo povucite donju vjeđu prema dolje.

POLAKO PRIBLIŽAVAJTE KAŽIPRST OKU

sve dok ne dodirente donji rub leće. Zatim povucite leću prema dolje na bjeloočnicu.

NJEŽNO UHVATITE LEĆU

palcem i kažiprstom te je izvadite iz oka. Ponovite postupak na lijevom oku.

NAKON SKIDANJA LEĆE

Dnevne leće za jednokratnu uporabu bacite, a kontaktne leće za višekratnu uporabu očistite i dezinficirajte. NAPOMENA: Kontaktne leće i spremnik za leće nikad nemojte ispirati vodom iz slavine

VAŽNO: kontaktne leće i spremnik za leće nikad nemojte ispirati vodom iz slavine..

RUKOVANJE KONTAKTNIM LEĆAMA

Rukovanje kontaktnim lećama brzo će vam postati automatizirana radnja, ali dodali smo nekoliko značajki koji će vam to još više olakšati.

LEĆE SVJETLOPLAVE NIJANSE

Leće ACUVUE® su obojene svjetloplavo, tako da ih lako možete opaziti u spremniku ili pakiranju. Ne brinite se, obojenost leća neće biti vidljiva kad ih stavite.

PROVJERA RUBA LEĆE

Kad držite leću na prstu, postoje načini da ustanovite je li okrenuta naopako. Ako je u obliku zdjelice s ravnim rubom, onda je okrenuta pravilno. Ako je rub izvijen prema van, znači da je okrenuta naopako.